Έρευνα και Ανάπτυξη

Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα σε πράσινες και βιώσιμες πρακτικές μέσω της καινοτομίας.

Το τμήμα μας συνδυάζει:

Μια ομάδα με άρτιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και σημαντική εμπειρία σε προγράμματ χρηματοδότης
Ένα εκτενές δίκτυο συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων
Άμεση πρόσβαση στην πειραματική μονάδα  της MAGMA και σε άλλες υποδομές για την ταχεία προώθηση καινοτομιών στην αγορά

Βιώσιμη φυτοπροστασία με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και γεωργία ακριβείας

Η γεωργία υψηλής απόδοσης που τροφοδοτείται από χημικά φυτοφάρμακα μας τρέφει εδώ και δεκαετίες. Πώς να διατηρήσουμε αυτή την παραγωγή ώστε να ανταποκρίνεται στον αυξανόμενο πληθυσμό μας, παρά τα παράσιτα και τις ασθένειες των φυτών που εξαπλώνονται γρήγορα και αναπτύσσουν ανθεκτικότητα απέναντι στις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, περιορίζοντας παράλληλα τις βλαβερές συνέπειες των αγροχημικών στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον; Η καινοτομία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Σε αυτό το πνεύμα, μέσω συνεργασιών με ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς φορείς, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων και προϊόντων φυτοπροστασίας.

CypTox: Εκπαίδευση επιστημόνων και ερευνητών επόμενου επιπέδου για την ανάπτυξη εξαιρετικά επιλεκτικών και ασφαλών εντομοκτόνων..
https://cyptox.eu/site/index.php
Σε αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο συμμετέχουν 17 εταίροι από 9 χώρες με σκοπό την αξιοποίηση μιας βασικής μεταβολικής οδού των εντόμων για την ανάπτυξη νέων εντομοκτόνων που είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά και ασφαλή από το σχεδιασμό τους.

SAH: Smart Agro Hub
https://smartagrohub.gr
Αυτό το κέντρο ικανοτήτων που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με 12 ελληνικές εταιρείες έχει ως στόχο να παρέχει στην ελληνική γεωργία καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για να διευκολύνει την ψηφιακά υποβοηθούμενη μετάβαση της προς την αύξηση της βιωσιμότητας.

DaCuS: Εναλλακτική μέθοδος για την καταπολέμηση του Δάκου μέσω εξάλειψης των συμβιωτικών του βακτηρίων.
https://dacus.webflow.io
Αυτή η συνεργασία μεταξύ της MAGMA, του ΑΠΘ, του IMBB/ΙΤΕ και δύο επαγγελματιών ελαιοπαραγωγών περιλαμβάνει εργαστηριακά, ημιυπαίθρια και υπαίθρια πειράματα για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μιας νέας μεθόδου χωρίς εντομοκτόνα για την καταπολέμηση του δάκου. Η καινοτόμος αυτή μέθοδος βασίζεται στην εξάλειψη συμβιωτικών βακτηρίων του εντέρου του Δάκου, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή του.
ΑΠΘ: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΙΜΒΒ/ΙΤΕ: Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας

Βιώσιμη παραγωγή ζωοτροφών και οργανικών λιπασμάτων μέσω εκτροφής εντόμων

Το σπάταλο σύστημα διατροφής μας αφήνει το 10% του πληθυσμού μας υποσιτισμένο. Κάθε χρόνο, πετάμε 1 δισεκατομμύριο τόνους τροφίμων, τα οποία παράγουμε και στη συνέχεια απορρίπτουμε με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούμε σαν συστατικά για τις ζωοτροφές πολύτιμες πηγές πρωτεϊνών, όπως το αλεύρι σόγιας, το ιχθυάλευρο, τα δημητριακά που προέρχονται από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της κτηνοτροφίας. Γιατί να μην ανακυκλώσουμε αντί αυτού τα θρεπτικά συστατικά από τα απορρίμματα τροφίμων σε ζωοτροφές; Τα έντομα μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό.

Η Ελλάδα είναι ιδανική για την κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά επωφελή εφαρμογή αυτής της εγκεκριμένης από την ΕΕ τεχνολογίας. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων τροφίμων και των αχρησιμοποίητων υποπροϊόντων αλλά και των μεγάλων τομέων υδατοκαλλιέργειας και πτηνοτροφίας/χοιροτροφίας, οι οποίοι εξαρτώνται από εισαγόμενα συστατικά ζωοτροφών όπως επίσης και του μεγάλου γεωργικού τομέα που εξαρτάται από ορυκτά λιπάσματα. Στο πλαίσιο μιας διατομεακής συνέργειας που καλύπτει βασικές πτυχές όπως η εντομολογία, η διαχείριση απορριμμάτων, η ασφάλεια των ζωοτροφών, η διατροφή των ζώων και η εμπορία των προϊόντων εντόμων, θα προσαρμόσουμε αυτή την πράσινη, κυκλική τεχνολογία στις ελληνικές συνθήκες, θα την εφαρμόσουμε σε πιλοτική κλίμακα στην Κρήτη και θα προβάλλουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τα έντομα στην Ελλάδα με δραστηριότητες διάδοσης και εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών.

Contact usΕπικοινωνία